2009. november 2., hétfő

Nagyszabású projekt Délkelet-Anatólia felzárkóztatásáért


A víztározóra épült Atatürk-vízerőmű*

A török kormány az 1980-as évek óta szervezetten igyekszik az igencsak elmaradott, főképp kurdok lakta délkelet-anatóliai régiót felzárkóztatni. A Délkelet-Anatólia Projekt (törökül Güneydoğu Anadolu Projesi, röviden GAP) célja, hogy mind ipari, mind társadalmi fejlődést hozzon a régiónak. Bár csodát ugyan nem várnak a szakértők a projekttől, mindenképp a régió gazdasági-kultúrális fellendülését jósolják.

A projektre 2008-ban mintegy 637 millió 473 ezer török új líra állt rendelkezésre, finanszírozását egy részben török állami szervek, más részről külföldi befektetők, sőt kormányok (Ausztria, Németország, Franciaország, Olaszország) látják el. A projekt 1980-ban indult, átfogó tervet tartalmaz az öntözés, a vízenergia, a mezőgazdaság, a vidéki és városi infrastruktúra, az erdészet, az oktatás és az egészségügy fejlesztésére, és első látható eredménye az Atatürk-vízerőmű volt. A GAP keretein belül 22 víztározót és 19 vízerőművet építenek a Tigris és az Eufrátesz folyókon. A becslések szerint összesen 3,8 millió embernek számára fog munkahelyet biztosítani és átlagosan ötszörösére fogja emelni a régió bevételi forrásaiból származó összeget.


1992 és 1994 között a GAP igazgatósága civil szervezetekkel közösen szociográfiai kutatásokat végezett a régióban élőkről és tanulmányokat készített a különféle csoportok (nők, gyermekek, elszegényedett városlakók, nincstelen földművesek stb) helyzetéről, elvárásairól, problémáiról. Ezek alapján különböző projekteket hoztak létre, például úgynevezett többcélú közösségi centrumokat (ÇATOM) létesítettek a régió nagyobb településein, melyek különféle oktatási, egészségügyi felvilágosító, szociális, művészeti és kulturális programokat szerveznek a lakosságnak, különösen figyelve a nők felvilágosítására és oktatására, illetve az illegálisan dolgozó gyerekek védelmére. 2006-ig összesen 30 ilyen központ jött létre. Az egyes női érdekvédelmi szervezetek szerint sok településen csupán ezek a közösségi központok jelenthetik a nők számára az egyetlen kiutat a nélkülözésből és a családi elnyomásból, a felvilágosítás, a tanfolyamok (pl. számítógép-használat, különféle szakmák elsajátítása) segítségével.


Ezen kívül a társadalmat megcélzó programok között szerepel például az utcán dolgozó gyerekek rehabilitálása, mely program keretén belül megpróbálják felvilágosítani az ilyen gyerekek szüleit és családját, képzést és tanácsadást biztosítani nekik. A GAP társadalmi programja keretében a fiatalok integrálásáért és a közegészségügy javításának érdekében is indultak programok. Több kezdeményezés is olyan szervezetek együttműködésével zajlik, mint az UNICEF vagy az UNDP.

A Délkelet-Anatólia projekt pozitív hatásai mellett azonban negatív hatások is érvényesülnek. Az Ilısu-vízerőmű építése ellen például több környezetvédő csoport és civil egyesület is tiltakozik, mivel szerintük az erőmű építése miatt több mint 78 000 embert kellene kitelepíteni a környékről, valamint a felduzzasztott folyó elárasztaná a környéken található, igen értékes kulturális és történelmi emlékeket (több mint 200 van ezekből), köztük a Hasankeyf mellett található több mint 10 000 éves ókori várost is. Az elárasztani kívánt területen számos veszélyeztetett faj él, például az eufráteszi lágyhéjúteknős vagy a fehérkarmú vércse. A vízerőmű építése ellen tüntetők szerint a projekt tervezésekor nem végeztek kutatásokat arra vonatkozóan, hogy milyen pusztító hatással lehet a vízerőmű a környezetre. A vízerőmű építése hatással van a szomszádos országok, Szíria és Irak vízellátására is, ezért a nemzetközi jogszabályok értelmáben Törökországnak mindkét országgal meg kell állapodnia; a két ország pedig nem egyezett bele az erőmű építésébe.

Az Amnesty International 2009. júliusi jelentése szerint a projektet korábban támogató Svájc, Ausztria és Németország visszavonták a korábban megígért pénzügyi hozzájárulásukat, mivel Törökországnak nem sikerült betartani a vonatkozó emberi jogi szabályozásokat.

Forrás: Wikipédia. A szöveg CC-BY-SA 3.0 licenc alapján használható fel.

A kép CC-BY-SA 3.0-GFDL kettős licenc alapján használható fel.
Fotó: Demirel, Wikimedia Commons

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzések előzetes moderálást követően jelennek meg a blogban. A megjelenő üzeneteket nem változtatjuk meg, csak kiszűrjük az ide nem illő (spam, trágár stb.)üzeneteket. Megértésüket köszönjük!

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.